donderdag 24 april 2014

gezonde voeding, een ingewikkeld iets..

Wat eten we nu eigenlijk?
Sinds een maand of 8 ben ik wat op mijn voeding aan het letten, ik was benieuwd wat het weglaten van e-nummers en bespoten groente zou doen met mijn pijnklachten.
En baat het niet dan schaadt het niet..

Maar het is best lastig om uit te vinden wat er in je eten zit, al die ingewikkelde woorden.
Hexamethyleentetramine, Polyvinylpolypyrrolidon, Basisch methacrylaatpolymeer, klinkt toch niet echt smakelijk.

Het lastige van e-nummers is dat er zoveel verschillende meningen over zijn, het voedingscentrum geeft aan dat alle e-nummers goedgekeurd zijn en dus niet schadelijk terwijl andere bronnen (deze bijvoorbeeld) 3 categorieën hanteren ; schadelijk, onduidelijk/met geringe mate veilig en veilig.
Sommige vragen zich af hoe neutraal wetenschappers van de EFSA (De Europese voedselveiligheidsautoriteit), sommige werken zelf in de levensmiddelen-industrie, en zouden er dus baat bij kunnen hebben dat bepaalde stoffen goedgekeurd wordt.

Verwarrend is dat bepaalde e-nummers in andere landen verboden zijn terwijl ze hier in Nederland als veilig bestempeld zijn. Bijvoorbeeld Kryptoxanthine, wat in Zwitserland verboden is.
Is Nederland te makkelijk met deze regels?

Als je dan de e-nummers hebt uitgezocht, komt het volgende probleem.
Je wordt soms gewoon flink belazerd.

Rund blijkt paard te zijn, bio eieren blijken verre van biologisch te zijn, stevia van nutrena (en vast meer merken) bevat maar 3% stevia en 97% bestaat uit een goedkoop vulmiddel.

Er zijn nog veel meer controversen rondom voeding, daar later meer over.

Hoe kan je dan toch gezond eten, als er zoveel verschillende onderzoeken en meningen zijn? Ik denk dat je gewoon je eigen gezonde verstand moet gebruiken.
Je moet je er goed bij voelen, eten moet leuk blijven!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten