donderdag 22 mei 2014

Quinoa, to eat or not to eat..



Gezonde voeding, het wordt steeds ingewikkelder.
De biologische quinoa, schijnt niet altijd zo biologisch te zijn.
Hoe kan dat dan? We hebben toch niet voor niets keurmerken?

Radar heeft een aantal biologische quinoa's laten testen, en wat bleek? 
Maar liefst 3 van de 5 quinoa-merken die getest zijn, werden chemische bestrijdingsmiddelen 
aangetroffen die niet bij het bio-keurmerk passen.


Volgens het Peruaanse ministerie van landbouw is maar liefst 90% van de quinoateelt 
eigenlijk niet biologisch.
Het loont niet voor boeren, per kilo levert het ze 2,10 euro op in tegenstelling tot de 
2,04 euro voor de niet-biologische teelt.
Als ze een oogst verliezen, hebben ze geen "brood" meer op de plank.

Een hoop boeren zijn een aantal jaren geleden overgestapt op het verbouwen van quinoa,
voorheen verbouwden ze bijvoorbeeld aardappelen.
Daar worden wel flink wat bestrijdingsmiddelen voor gebruikt. 
Dat de quinoa vervuilt wordt door voormalige aardappelteelt blijkt uit de analyse van de aangetroffen stoffen op quinoa, een van deze stoffen komt enkel op aardappelteelt voor.
Via lucht en vervuiling van oppervlaktewater kan de quinoa besmet raken, en zelfs transport en opslag zou de quinoa kunnen bevuilen.

Skal (toezichthouder op biologische middelen) ziet quinoa als een risicovol product, hierom wordt er extra toezicht gehouden op quinoa, zowel door Skal als door de handelsbedrijven die quinoa importeren, 
als door het NVWA (Nederlandse voedsel en waren autoriteit)

De pesticiden die zijn aangetroffen zijn de organofosfaten, veel gebruikt in teelt van fruit en granen. 
Deze kunnen zorgen voor neurologische afwijkingen, en dus gevaarlijk voor kinderen en zwangeren.

Moeten we nu massaal de quinoa laten staan?
Volgens de gezondheidsraad zou de hoeveelheid aangetroffen pesticiden geen gevaar geven voor de volksgezondheid. Maar of dat nu de beste raadgever is.

En als we geen quinoa eten, wat eten we dan wel?
Bestaan er nog echt schone producten?

Hier staat quinoa nog steeds op het menu, al is het met mate omdat ik denk dat de quinoa hype de boeren ten onder kan laten gaan doordat de landbouwgronden uitgeput raken door de enorme vraag naar quinoa.
Maar als we volledig stoppen met eten, wat moeten de boeren dan? 
Terug naar de aardappelen (die nog veel giftiger zijn)?

Dus wederom, gebruik je eigen gezonde verstand en maak zelf de keuze om quinoa wel of niet te eten.

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten