dinsdag 6 mei 2014

sushifan!

Ik ben een sushi fan, of zelfs een sushi addict.
Een tafel vol met verschillende japanse gerechtjes maakt mij blij.
Samen met mijn man die ook aan deze verslaving lijdt, hebben we al heel wat sushirolletjes achter onze kiezen.
Onze favorieten zijn de uramaki (inside-out rolls), de gyoza (japanse pasteitjes) en yakitori (kippendij-spies), hemels lekker..

         


Als de financieen het even niet toelaten om ons in onze sushi-shot te voorzien, ga ik zelf aan de slag.
Eigenlijk is het best simpel, alleen vergt het wel wat tijd en je moet de juiste spullen in huis hebben.
Wat je nodig hebt ;

  • Een bamboematje om de sushi te rollen.
  • Een pan met dikke bodem of een rijstkoker om de rijst in te koken
  • Een theekdoek om over de gekookte rijst te leggen
  • Een houten kom of een vergiet om de sushi in af te laten koelen. 
  • Een scherp mes om de sushirollen te snijden
  • Een kommetje water (met natte handen plakt de rijst minder)
  • Snijplanken en kommen voor de verschillende ingredienten
  • Houten eetstokjes
  • Norivellen
  • Sushirijst
  • Sushiazijn
  • Huishoudfolie om over het matje te rollen (dit rolt echt makkelijker!)
  • Een waaier om de rijst een handje te helpen met afkoelen,
  • Een houten lepel om de sushirijst om te scheppen
  • Wasabipasta (en mayonaise om het wat zachter te maken)
  • Soyasaus (kikoman heeft ook de groene variant, met minder zout)
  • Ingelegde gember
  • Ingredienten zoals (gerookte) zalm, tonijn, surimi, garnalen, soft shell crab, komkommer, avocado, bosui, wakame, gerookte kip, ossehaas, sesamzaadjes, kuit, etc etc.
Als je dat dan allemaal hebt, kan het rollen beginnen!

     

Kook de sushirijst zoals op de verpakking aangegeven staat en laat de rijst afkoelen, help eventueel de rijst een handje door te waaieren.
Snij de ingredienten in ongeveer even dikke repen.
Leg het matje horizontaal voor je neer en leg er een vel folie overheen.
Leg daar een vel nori (met de matte kant naar boven) op, let op de eventuele snijrichting van de bladen, deze moeten verticaal op het bamboematje liggen.
Leg een dunne laag rijst op het blad, laat 1,5 cm van de rand (onder OF boven) vrij zodat je de rol straks nog dicht krijgt.
Het bakje water kan je gebruiken zodat de sushi niet aan je handen kleeft.

Eventueel kan je een laagje wasabimayonaise aanbrengen op de rijst (een balk op de plek waar je de ingredienten gaat neerleggen)
Leg dan de gewenste ingredienten op de rijst, leg ze in horizontale richting.

En dan rollen maar! Dit heeft wat oefening nodig, en youtube.
De strook die je niet bekleed hebt kun je gebruiken om de rol dicht te plakken.
Dit doe je doormiddel van een paar druppels water.

Je zou natuurlijke gewoon de hele rol vanuit het vuistje op kunnen peuzelen, maar handiger en socialer is om de sushirol in gelijke stukken tr snijden.

Et viola, sushi!

Enjoy..



Geen opmerkingen:

Een reactie posten